Witaminki i “pestycydki”? :/
Zakupy bez pestycydów- lista najbardziej przesiąkniętych chemią owoców i warzyw podbija internet.
Warto wiedzieć co na niej jest.
DO DRUKU i na lodówkę!
Koniec z zakupami w marketach jeśli mamy wybór. Sprawdzone i “naturalne” źródła, tj. bazarki są lepsze i zdrowsze, nawet jeśli warzywko ubrudzone jest ziemą, a owoce są krzywe i mają pestki!
KTO WIDZIAŁ OWOCE BEZ PESTEK!
To naprawdę ma być zdrowsze?
To wybryk genetyczny, nie dajcie się zwieść!
Chrońmy nasze dzieci, przed cywilizacyjnym syfem.
Jedzmy zdrowo! :)
Pestycydowa dwunastka 2013:
- Jabłka
- Seler
- Pomidory
- Ogórki
- Winogrona
- Ostra papryka
- Nektarynki (importowane)
- Brzoskwinie
- Ziemniaki
- Szpinak
- Truskawki
- Słodka papryka
15 Witaminek (są najmniej skażone pestycydami):
- Szparagi
- Awokado
- Kapusta
- Melon
- Kukurydza cukrowa
- Bakłażan
- Grejpfrut
- Kiwi
- Mango
- Grzyby
- Cebula
- Papaja
- Ananas
- Groszek (mrożony)
- Słodkie ziemniaki
Lista ta nie jest tworzona po to, by zrezygnować z tych warzyw i owoców, które są w szczególności narażone na skutki stosowania pestycydów. Ma raczej na celu zwiększenie naszej czujności i świadomości, iż te produkty należy kupować wyjątkowo rozważnie. Nie możemy zapominać o starannym myciu owoców i warzyw i to bez względu na grupę, do której się zaliczają.
Źródło: mindbodygreen.com, ewg.org
ps. ciekawostka:
Ogórek nie zabije witamin w sałatce, jeśli wcześniej usunie się z niego pestki
Pomidor łączony z białym serem został uznany za szkodzący zdrowiu!
(na szczęście nie jem białego sera;))
ZDRÓWKA!! :)
-
Natalia